January 27, 2015

Petua Awet Muda

Tahukah anda bahawa kulit kayu manis merupakan rahsia awet muda?

Haa.. sebagaimana namanya ‘kayu manis’, herba ajaib ini menurut petua orang lama, boleh melambatkan proses penuaan.  Dan, anda tampak lebih ‘manis’ dipandang…

Petua awet muda

Sediakan satu sudu serbuk kayu manis, 4 sudu madu (pastikan yang asli) dan 3 cawan air.  Rebus bahan-bahan tersebut hingga sekata dan sebati.  Amalkan minum air rebusan itu setengah cawan 3 kali sehari, sebaiknya selepas makan – pagi, tengahari dan malam.  Air rebusan itu dikatakan dapat menyegarkan dan memberi tenaga baru kepada tubuh. Ia juga melembutkan kulit dan melambatkan proses penuaan.

Satu lagi petua awet muda… amalkan juga petua ini untuk elak kedut.

Setiap 2 atau 3 hari (seeloknya setiap hari) cuba amalkan membasuh muka dengan air kelapa.  Insya-Allah, cara ini juga dikatakan mampu melambatkan penuaan dengan mengelakkan wajah anda cepat berkedut.

Jika ada masa, contohnya pada hari minggu atau hari cuti, perelokkan lagi dengan amalan ini.  Simpan air kelapa selama satu malam. Esoknya, sapukan air kelapa tersebut ke wajah anda sambil berselawat kepada Nabi Muhammad s.a.w dan biarkan selama lebih kurang sejam, barulah dibilas dengan air bersih.  Insya-Allah, wajah akan tampak lebih berseri.


laman petua:

petua awet muda, petua awet muda tradisional, awet muda, Rahsia awet muda, Petua awek muda
che petua About che petua

Laman petuatradisional.com ini memberi maklumat bagi tujuan pendidikan sahaja dan tidak patut digunakan sebagai nasihat perubatan peribadi. Maklumat yang dipaparkan di sini bukanlah bertujuan untuk mengganti atau mengambilalih nasihat dan konsultasi yang diberi oleh pakar perubatan tentang rawatan kesihatan dan penjagaan perubatan anda.
Penafian: Admin dan/atau penulis di laman petuatradisional.com ini tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada laman web ini.

Comments

 1. jueika says:

  air kelapa tu simpan dalam peti ais ke kt luo je????

 2. Imma says:

  Air kelapanya apa boleh tinggal berhari-hari?

 3. saya says:

  Harap-haraplah berkesan.

 4. siti nur fatihah says:

  ade x cara nk melebatkan n melentikkan bulu mata

Speak Your Mind

*