April 23, 2014

Petua Cerahkan Ketiak

Salam,

Ada tak sesapa yg mengalami masalah ketiak hitam.  Korang pernah terfikir tak camna ketiak tu boleh tetiba tukar ‘color’ yer. Bukannya ketiak tu selalu terdedah pada pancaran cahaya matahari pun betol tak..?

Hmm… ada orang kata sebab pakai bedak.. ada juga yg kata disebabkan penggunaan deodoran. che petua tak tahulah mana satu yg betul.  Tapi kalau difikirkan mungkin ada kebenarannya kerana kandungan ataupun campuran kimiapetua cerahkan ketiak hitam dalam bedak atau deodoran tu mungkin tak sesuai dengan tubuh seseorang. Siapa tahulah kan… sesetengah orang pakai tapi takde pulak ketiak bertukar jadi kehitaman, tapi sesetengah yg lain mungkin tak berapa sesuai lah kan..

Satu lagi punca mengapa ketiak ni bertukar kehitaman adalah kerna bila dah selalu sangat cukur bulu ketiak.  So, kalau tak mau jadi hitam, berpada-padalah mencukur tu yer… Tapi kalau nak cukur jugak setiap hari.. teruskan.. haa.. pastu cubalah petua nie..

Ini ada petua (kalau nak cuba) untuk mereka yg nak mencerahkan kembali ketiak yang hitam.

Petua Cerahkan Ketiak dan Hilangkan Bau

Sediakan sebiji limau nipis dan sedikit kapur sirih.  Perah limau nipis tu dalam bekas atau mangkuk.  Kemudian ambil sedikit kapur dan campurkan dengan perahan limau nipis dan gaulkan hingga sebati.

Sapukan campuran tu pada ketiak setiap kali selepas mandi.  Biarkan lebih kurang 15 minit kendian barulah dibilas dengan air bersih.

Ini haa nak pesan sikit.. kapur tu jangan banyak sangat yer.. sikit jer.. lebih kurang satu colek atau secubit jer. Sebabnya kalau digunakan banyak sangat kapur tu, kesannya akan jadi terbalik.. Ketiak akan jadi bertambah hitam! So, hati-hati bila mencampurkan kapur tu.

Seperkara lagi, buat permulaan mungkin ada yg akan rasa sedikit pedih setelah menyapu campuran tu kat ketiak.  Ada juga yg mungkin rasa gatal-gatal.  Kalau dah begitu, take it slow… instead of tunggu sampai 15 minit, mungkin cuma tunggu 3 minit atau 5 minit saja kendian bilas dengan air. Selepas beberapa hari mengamalkan dan bila kulit dah biasa barulah dibiarkan lama sedikit.

Tapi, insyaAllah kalau kena campurannya dan diamalkan setiap hari, dalam seminggu je dah boleh lihat hasilnya.  Jika serasi dengan korang, petua ni bukan setakat mencerahkan ketiak malah bau ketiak  juga akan hilang.  Tak yah buang duit pakai deodoran dah.

laman petua:

petua cerahkan ketiak, cerahkan ketiak, ketiak hitam, masalah ketiak hitam, tips cerahkan ketiak
che petua About che petua

Laman petuatradisional.com ini memberi maklumat bagi tujuan pendidikan sahaja dan tidak patut digunakan sebagai nasihat perubatan peribadi. Maklumat yang dipaparkan di sini bukanlah bertujuan untuk mengganti atau mengambilalih nasihat dan konsultasi yang diberi oleh pakar perubatan tentang rawatan kesihatan dan penjagaan perubatan anda.
Penafian: Admin dan/atau penulis di laman petuatradisional.com ini tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada laman web ini.

Comments

  1. ahmad says:

    gna kapur yerr.. kapur barus ke kapur makan sirih??

  2. Juliza says:

    Suka buka website ni..banyak petua kat sini..boleh buat..jimat duit..tq Che Petua..=)

    Jom lawat blog saye..
    http://sihatnatural.blogspot.com/

  3. Nysa says:

    Dah try dah cara nie. Almost sebulan gak amalkan, mcm takde improvement laa.. Hmm maybe terlebih kapur kot.. Ada petua lain lagi tak utk cerahkan ketiak ni?

  4. kekeke says:

    i guna product xtreme brite gel je untuk putihkan ketiak / cerahkan ketiak. mmg confirm berkesan. guna 2 bulan je da cerah secerah cerahnya. before this mcm2 petua dah cuba. tak hilang2. yelah bukan senang kot nak hilangkan daki yg da lama tu. sental sampai melecet pon tak ok jugak. last2 try tgk youtube psl xtreme brite gel, ramai nigger pakai and berkesan. maklumlah nigger kn kulit hitam dia bukan biasa biasa punya gelap, memang gelap betol. kalau nigger guna berkesan terus jadi cerah, i guna mesti lagi ok. masa tu beli 2 tubes. harga RM200 termasuk shipping. maklumlah product tu takde jual kat sini. tak jumpa pun mana mana kedai yang jual product awesome ni. mahal pon mahal la janji boleh putih… masa bulan pertama guna tak nampak beza pun tapi org kata nak cantik kena sabar & teruskan guna. don’t give up! dlm video youtube pon ckp nampak kesan dlm 2 bulan. i pon dengan sabarnya guna sampai 2 bulan. memang amazing gila product tu. serious tak tipu. ketiak jadi putih, tone warna sekata je. dari dulu segan nak pakai baju takde lengan, sekarang ni tak malu langsong nak angkat tangan tinggi tinggi. tak gelap langsung dah! kakak i yang ada masalah sama pun jealous! dia nak beli tapi dia ckp mahal. biasalah. nak cantik kena berhabis kan. ala pakai sikit je calit calit. 2 tubes tahan 2 bulan. kalau nak cepat nampak kesan, 4 tubes 2 bulan. 1 tube utk 2 minggu. pakai hari2 lepas shower. confirm tak tipu. lillahi….. tak caye pegi la google type je review psl xtreme brite gel. sume yg guna sume bagi positive feedback. lepas da putih tu tak payah pakai hari2 dah. pakai seminggu 2-3 kali untuk maintain.

    so now tgh nak try pakai kat parut parut muka yang rasanya since sekolah menengah punya parut tak hilang hilang ni. tengok berapa lama dia boleh hilangkan & berkesan tak utk hilangkan parut. sebab kat ketiak hari tu ada mcm bekas bisul, boleh hilang sekali dgn gelap bawah lengan tu. ni try kat muka pulak. eeeee pasni muka takde parut dah. boleh la pegi mana mana tak payah pakai makeup tetebal. kalau tak, kena touch up concealer even nak pegi makan je kot. pasni bole pakai bb cream yang light je bila keluar. hehe.

    kalau korang nak beli product ni bole try beli kat ig @dyxcloset. dia jual RM75 je free pos. kalau nak beli sendiri kat ebay memang satu harga seratus lebih la. sekarang ni i repeat order ngan dia je. sebab rasanya dalam malaysia dia je yang jual setakat i cari ni. hehehe.

    sharing is caring~ i memang puas hati & memang recommend product ni utk sape sape yg dah cuba macam2 product utk putihkan ketiak / cerahkan ketiak ke, siku ke lutut ke, celah peha ke. memang terbaik…

Speak Your Mind

*