Petua Cerahkan Ketiak

Salam,

Ada tak sesapa yg mengalami masalah ketiak hitam.  Korang pernah terfikir tak camna ketiak tu boleh tetiba tukar ‘color’ yer. Bukannya ketiak tu selalu terdedah pada pancaran cahaya matahari pun betol tak..?

Hmm… ada orang kata sebab pakai bedak.. ada juga yg kata disebabkan penggunaan deodoran. che petua tak tahulah mana satu yg betul.  Tapi kalau difikirkan mungkin ada kebenarannya kerana kandungan ataupun campuran kimiapetua cerahkan ketiak hitam dalam bedak atau deodoran tu mungkin tak sesuai dengan tubuh seseorang. Siapa tahulah kan… sesetengah orang pakai tapi takde pulak ketiak bertukar jadi kehitaman, tapi sesetengah yg lain mungkin tak berapa sesuai lah kan..

Satu lagi punca mengapa ketiak ni bertukar kehitaman adalah kerna bila dah selalu sangat cukur bulu ketiak.  So, kalau tak mau jadi hitam, berpada-padalah mencukur tu yer… Tapi kalau nak cukur jugak setiap hari.. teruskan.. haa.. pastu cubalah petua nie..

Ini ada petua (kalau nak cuba) untuk mereka yg nak mencerahkan kembali ketiak yang hitam.

Petua Cerahkan Ketiak dan Hilangkan Bau

Sediakan sebiji limau nipis dan sedikit kapur sirih.  Perah limau nipis tu dalam bekas atau mangkuk.  Kemudian ambil sedikit kapur dan campurkan dengan perahan limau nipis dan gaulkan hingga sebati.

Sapukan campuran tu pada ketiak setiap kali selepas mandi.  Biarkan lebih kurang 15 minit kendian barulah dibilas dengan air bersih.

Ini haa nak pesan sikit.. kapur tu jangan banyak sangat yer.. sikit jer.. lebih kurang satu colek atau secubit jer. Sebabnya kalau digunakan banyak sangat kapur tu, kesannya akan jadi terbalik.. Ketiak akan jadi bertambah hitam! So, hati-hati bila mencampurkan kapur tu.

Seperkara lagi, buat permulaan mungkin ada yg akan rasa sedikit pedih setelah menyapu campuran tu kat ketiak.  Ada juga yg mungkin rasa gatal-gatal.  Kalau dah begitu, take it slow… instead of tunggu sampai 15 minit, mungkin cuma tunggu 3 minit atau 5 minit saja kendian bilas dengan air. Selepas beberapa hari mengamalkan dan bila kulit dah biasa barulah dibiarkan lama sedikit.

Tapi, insyaAllah kalau kena campurannya dan diamalkan setiap hari, dalam seminggu je dah boleh lihat hasilnya.  Jika serasi dengan korang, petua ni bukan setakat mencerahkan ketiak malah bau ketiak  juga akan hilang.  Tak yah buang duit pakai deodoran dah.

laman petua:

petua cerahkan ketiak, cerahkan ketiak, ketiak hitam, cara memutihkan ketiak, masalah ketiak hitam

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>