May 26, 2015

Petua Merawat Sakit Disengat Lebah atau Tebuan

Bisanya pedih dan rasa berdenyut-denyut. Setiap kali berdenyut seolah-olah macam kena cucuk ngan jarum atau dihiris pisau. Tempat yang kena sengat tu juga rasa seperti dilumur ngan cili padi pas tu dilayurkan pula ke api. Hmm.. lebih kurang macam tu lah kot kalau nak gambarkan rasa sengatan lebah atau tebuan.

Sengatan lebah dan tebuan memang cukup berbisa dan tempat yang kena sengat biasanya akan menjadi bengkak. Orang dewasa yang kena sengat pun boleh tangkap nangis apatah lagi kalau budak kecil yang kena. Mau meraung budak tu… Dan bayangkan pula kalau lebah ataupun tebuan nie ‘attack’ dalam satu batalion penggempur… Hmmm… kurang-kurangsengat lebah seminggu demam tak kebah huhu…

Nasib baiklah orang-orang tua dulu ada meninggalkan beberapa petua yang mujarab untuk merawat bisa sengatan lebah. Antara petua yang che petua temui ialah seperti berikut:

Petua Disengat Lebah

Ambil sebiji lobak dan parut atau tumbuk sehalus mungkin. Sebaik-baiknya tumbuk hancur sehingga ia menjadi berair. Selepas itu campurkan hirisan lobak tu dengan beberapa titik cuka dan gaul sehingga sebati.

Sapukan ‘ramuan’ tu dengan rata ke tempat yang kena sengat. InsyaAllah, bisa sengatan tu akan beransur reda dan tempat yang kena sengat tu juga tak akan membengkak.

Petua Rawat Bisa Sengatan Tebuan dan Lebah

Satu lagi petua yang boleh dicuba ialah dengan menggunakan tanah, garam dan air kelapa.

Caranya ialah campurkan sedikit garam dengan air kelapa dan titiskan ke atas seketul tanah. Lepas tu tanah tu disapukan ke tempat yang kena sengat. Dalam beberapa ketika, rasa sakit akan berkurangan dan terus hilang. InsyaAllah.

laman petua:

disengat tebuan, disengat lebah, sengat lebah, sengat tebuan, kena sengat tebuan
che petua About che petua

Laman petuatradisional.com ini memberi maklumat bagi tujuan pendidikan sahaja dan tidak patut digunakan sebagai nasihat perubatan peribadi. Maklumat yang dipaparkan di sini bukanlah bertujuan untuk mengganti atau mengambilalih nasihat dan konsultasi yang diberi oleh pakar perubatan tentang rawatan kesihatan dan penjagaan perubatan anda.
Penafian: Admin dan/atau penulis di laman petuatradisional.com ini tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada laman web ini.

Speak Your Mind

*