Tanda-Tanda Menopause

Soal Jawab Kesihatan

Soalan:

Saya dah 10 tahun mendirikan rumahtangga dan kini mempunyai 3 orang anak termasuk yang bongsu berusia 5 tahun. Sejak saya menyambut hari lahir ke-40, perangai saya semakin ‘moody’ bila kedatangan haid.

Saya kerap kali bergaduh dengan suami. Punca bergaduh tu kekadang cuma benda-benda remeh jer yang saya sendiri pun sedar dah perangai dia memang begitu. Seringkali juga saya mudah menangis tanpa sebarang sebab. Suami ada simptom menopausberitahu, kemungkinan saya mengalami perubahan menopaus. Tetapi kitaran haid saya nampaknya masih teratur dan saya tak pula mengalami simptom-simptom menopaus yang lain.

Nak dikatakan saya stress akibat tekanan kerja, saya tak fikir pula begitu. Sebabnya dah berbelas tahun saya bekerja di syarikat yang sama, jadi dah boleh kata dah biasa dah dengan tekanan kerja yang dihadapi.

Apa yang perlu saya lakukan untuk mengatasi masalah ini?

Jawapan:


Ketidakseimbangan hormon yang dialami sewaktu kedatangan haid merupakan penyebab biasa yang boleh menjadikan anda ‘moody’ iaitu adakalanya marah-marah dan ada masanya berasa sedih dengan tiba-tiba. Ianya boleh berlaku ketika haid dan juga ketika pra-menopaus. Kadangkala fenomena ini juga boleh berlaku kepada wanita hamil.

Ada juga kemungkinan anda merasa emosional kerana umur pun dah masuk era 40-an. Walau apa pun  sebabnya, masalah ‘moody’ ini boleh ditangani dengan amalan-amalan berikut:

 • Rehat secukupnya.
 • Makan secara teratur iaitu 3 kali sehari mengikut diet yang seimbang.
 • Elakkan pengambilan kafein. Kalau sebelum ni minum dua cawan kopi sehari, cuba elakkan terus atau kurangkan pengambilannya menjadi satu cawan sehari.
 • Elakkan gula-gula dan manisan.
 • Bersenam secara berkala. Misalnya berjalan dengan pantas 4 kali seminggu (lebih elok ajak suami dan anak-anak untuk turut serta).
 • Lakukan senaman sambil bersosial, misalnya aerobik. Senaman akan mengeluarkan sejenis hormon yang menggembirakan.
 • Rapatkan diri dengan suami, pilihlah beliau sebagai tempat mencurah perasaan. Suami pula perlu melapangkan masa untuk mendengar luahan hati isteri.
 • Banyak berdoa untuk kelapangan minda.

Semua tips-tips di atas kelihatannya biasa-biasa sahaja tapi besar maknanya. Selalunya kita ‘take for granted’ atau ambil endah tak endah. Tapi kalau dititikberatkan, memang berbaloi hasilnya.

Sekiranya masih lagi rasa ‘moody’ walaupun setelah melakukan amalan-amalan di atas selepas dua minggu, wajarlah kiranya anda meluangkan masa untuk mendapatkan konsultansi daripada doktor bagi mendapatkan rawatan kerana mungkin anda ada mengalami masalah kemurungan.

laman petua:

simptom pra menopause, simptom menopause, tanda menopause, tanda tanda menopause, tanda monopous

Comments

 1. saraswathy says

  umur saya 42thn saya ada seorang anak berumur 20thn….saya setiap bulan sakit perut bila haid keluar sampai tak boleh tahan dan low preasure saya teringin anak lagi tapi tak jadi apa saya boleh buat tolong saya

 2. dilla says

  saya berumur 47 tahun dalam tempoh 3 bulan ni ,saya mengalami haid tidak teratur,haid saya datang dalam 3 bulan sekali,namun tempoh kekeringannya dalam dalam tempoh 7-9 hari.Tapi dalam bulan ini saya juga kelewatan datng haid dan tempoh kekeringan nya agak lambat kini dah masuk hari ke 15,saya masih lagi didatangi haid dgn gumpalan darah kecil dan tompok darah walaupun sedikit ,saya nak tanya adakah saya dah masuk dalam tempoh menapouse

  • che petuache petua says

   Daripada pembacaan che petua, wanita biasanya mengalami putus haid dalam lingkungan usia 45 hingga 55 tahun. Justeru, jika dinilai dari aspek umur anda, maka dah dikira termasuk dalam tempoh menopause (putus haid). Tapi, daripada pengalaman dan kajian saya, kebanyakan wanita Malaysia ni selalunya akan mengalami menopause pada usia 50-an, bahkan menurut kajian yang saya pernah baca (dah tak ingat dalam buku atau internet) dikatakan usia purata wanita Malaysia putus haid ialah 51 tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *